Biomiska na klíčení usnadní práci a spoří čas

Tento způsob nakličování rostlinných semínek má celou řadu předností, můžete pochopitelně využít i metody našich předků, kteří používali kameninové a porcelánové nádoby, ty jsou však více pracné a mnohdy s nejistými výsledky. Největším úskalím tohoto procesu jsou plísně a právě to je častokrát důvodem k tomu klíčení semínek zavrhnout, nebo v lepším případě odložit ad acta.

sendviče s klíčky

Výhody tohoto způsobu klíčení

Ochrana proti plesnivění – misky jsou poskládané na sebe v několika patrech a uvnitř se drží pouze vlhkost, nikoli voda. Vlhkost do sebe semínka natahují a ta pak nezůstává v nádobkách. Občasným propláchnutím se navíc mikroskopické spory plísní odplavují.
salát s řeřichou

Velice snadná obsluha – „nejobtížnějším“ krokem je semínka třídit od poškozených, načernalých, plesnivých a jinak zdeformovaných kusů – ten musíte provést v každém případě, aby mezi klíčícími rostlinkami nebyl žádný odpad. Následně je propláchnete pod tekoucí vodou v cedníku a umístíte do misek tak, aby zakryly pouze dno v jedné vrstvě. Pak už jen do biomisky na klíčení pomalu naléváte zhruba pět decilitrů vlažné vody a následně ji přiklopíte víčkem. Necháte veškerou vodu odtéct do spodní odkapávací nádoby a systém ventilů spolu se speciálním tvarovaným dnem misek se postará o optimální prostředí vhodné k zahájení klíčícího procesu. V průběhu klíčení se dvakrát za den (ráno a večer) pouze propláchne půl litrem vody soustava misek a není třeba žádné další pracovní činnosti. Voda, která proteče a usadí se v odkapávací nádobě, je využitelná na zalévání květin, obohacená o některé cenné minerály.

Jednoduchá údržba – výrobek je zhotoven ze zdravotně nezávadné plastické hmoty – akrylového skla, které se dobře čistí a lze jej umývat i v myčce. Semínka se pokládají přímo na dno misek, odpadají tedy podkladové vrstvy, jako je gáza, vata nebo ubrousky, kam se často vplétají kořínky a klíčky a obtížně se odtud všechna semena odebírají.

Scroll to top